dinsdag 27 december 2011

De levende kerststal in Genga Le Marche Italie

Elk jaar op 2e kerstdag, 26 december en op 6 januari  is er in het plaatsje Genga in het midden van Le Marche Italie een grote levende kerststal te bewonderen. Het plaatsje Genga ligt vlakbij de Grotten van Frasassi. De auto moet je ook op de parkeerplaats van de Grotten van Frasassi plaatsen waarna je met overvolle bussen naar de desbetreffende locatie vervoerd wordt. Dan is het wachten en wachten...want er zijn vele honderden mensen voor je die dezelfde prachtige kerstvoorstellingroute willen lopen.
Gisteren 26 december was het heerlijk weer dus het wachten was niet echt heel erg. Aan het begin van de wandeltocht krijg je heerlijke warme rode wijn (soort van Gluhwijn), daarna worden er in de diverse bergwanden oude ambachten uitgebeeld. Vissers, ijzersmeden, brood bakken, mandjes vlechten etc. etc. Als je uiteindelijk bovenaan uitkomt is er in deze bergwand een prachtige kappel gemaakt met daarachter een enorme ruimte waar nog veel meer oude ambachten uitgebeeld worden, maar ook het verhaal van de uiteindelijke geboortje van Jezus. Want die laatste, het kindje Jezus, is ook echt aanwezig samen met zijn papa en mama (Maria en Josef), de os en de ezel, 3 koningen etc. De hele toch is echt prachtig om te zien en vele duizenden bezoekers komen jaarlijks naar Genga toe om deze kerstvoorstelling te bekijken. Er doen ongeveer 300 figuranten mee aan deze voorstelling.
Voor ons was het de derde keer dat we de voorstelling bezochten maar het blijft de moeite waard, zeker ook omdat onze vrienden de voorstelling nog niet eerder hadden gezien.
Het begint rond 15.00 uur  tot ong. 19.30 uur. Prijs is 5,00 euro per persoon en kinderen tm 10 jaar zijn gratis.
dinsdag 20 december 2011

Sneeuw in Le Marche Italie 
 

Het heeft gesneeuwd in Le Marche Italie boven op onze heuvel. De omgeving ziet er weer prachtig wit uit. De Olijfbomen vol met sneeuw, het prachtige dorpje Isola waar wij op uitkijken ziet er nog mooier uit dan in de zomermaanden. Heerlijk want behalve dat het er prachtig uit ziet, schijnt de zon ook nog eens.

Helaas zal door de zon de sneeuw snel verdwijnen en gaan we toch naar een groene kerst...
Nog even genieten dan maar van de tijd dat de sneeuw er nu nog wel ligt.. want zoals zo vaak is er in San Severino Marche geen sneeuwvlok te bekennen, terwijl wij op 475mt hoogte wonen en dus volop in de sneeuw zitten.
De schoolbus kwam vanmorgen wel, maar het was rustig aan rijden, want de wegen hier boven waren wel wat ijzig.

Tot de volgende blog!
Ciao
Marian

maandag 19 december 2011

Kerstmis in Italie

Hoe wordt de kerst in Italie gevierd?

Ook in de Italiaanse huizen staat een kerstboom. De kerstboom ze is wel vaak nep en vooral versierd met heel veel gekleurde ballen, flikkerende lichtjes en slingers.
Het belangrijkste is de kerststal, deze is zeer uitgebreid. Het is niet alleen het kerststalletje met Joseph, Maria, de 3 koningen, herders, de os en de ezel, de engel en natuurlijk het kindje Jezus. Nee, het lijkt wel op een heel dorp, met veel meer figuutjes, dieren, paadjes, stalletjes etc. Alles wordt prachtig aangekleed en er wordt elk jaar weer gekeken wie de mooiste kerststal heeft. Ook wij kopen inmiddels elk jaar wat bij om de kerststal uit te breiden en nog mooier te maken.
Ook vind je vanaf 26 december overal levende kerststallen, maar dat zal ik in een ander blog uitgebreider beschrijven.Het huis wordt ook aan de buitenkant uitgebreid versierd met vooral veel flikkerende gekleurde lichtbuizen, lampjes, kerstmannen, sterren en teksten.Thuis wordt er uitgebreid met de hele familie gegeten. Het officiĆ«le kerstdiner wordt genuttigd op de dag voor kerst, dus 24 december en niet zoals in Nederland op 25 december. Er wordt vooral  veel vis gegeten en daarna gaat men naar de nachtmis in de kerk. Op 1e kerstdag wordt er smiddags uitgebreid opnieuw gegeten met de hele familie. Je hebt ook typische Italiaanse kerstgerechten zoals Panettone/Pandoro. Het is een soort cake in tulbandvorm en je hebt ze in vele soorten. Zonder extra's, met chocolade, truffel, vruchtjes etc. Wat ook een echte Italiaanse kerstlekkerij is, is Torrone oftewel noga. Dit hoort echt op de tafel te staan met kerstmis, zoals wij pepernoten/speculaas hebben met sinterklaas.
Er worden met kerst ook kadootjes gegeven die allemaal prachtig in de winkels worden ingepakt. Er wordt veel geld besteed aan het kopen van mooie kado's.

Buon Natale e felice 2012
Goeie kerstdagen en een gelukkig 2012!

Tot de volgende blog,
Ciao
Marian

zondag 18 december 2011

Eindejaars nieuwsbrief minicamping appartementen Le Marche Huisopdeheuvel

Het jaar 2011 is bijna voorbij en we kunnen terugkijken op een fantastisch jaar.

Ons huis is inmiddels omgetoverd in kerstsferen, kerstbomen, lichtjes, muziekdoosjes/kerstbomen (deze kunnen gelukkig ook uit gezet worden), een prachtige kerststal vol met huisjes, mensen en dieren, zodat het een dorpje gaat worden. De kerststal is hier in Italie zeer belangrijk en er zijn dan ook vele artikelen voor de kerststal te koop. Elk jaar kopen we er weer een beetje bij.

De kerstrapporten zijn inmiddels ontvangen voor de meiden, de kerstvoorstelling van Nienke was weer erg leuk en volgende week is er een muziekvoorstelling op Femke haar school en dan hebben ook zij 2 weken welverdiende kerstvakantie.

Dit jaar komen vrienden vanuit Nederland naar ons toe om samen met ons de kerst te vieren. Dat wordt vast erg gezellig.

We willen jullie lieve, aardige, beste lezers en lezeressen van de maandelijkse nieuwsbrief, bedanken voor het lezen van alle nieuwsbrieven, de vele leuke aardige en lieve reacties die we hierop hebben ontvangen, waardoor we ook in 2012 zeker doorgaan met het verzenden van de maandelijkse nieuwsbrief. Volgend jaar willen we een nieuwe look geven aan de nieuwsbrief. Mocht je nog tips hebben dan horen we het graag.
Ben je nog niet aangemeld voor de maandelijkse nieuwsbrief, meld je dan via onze website huisopdeheuvel le marche italie of mail ons even, alleen bij aanmelding ontvang je de maandelijkse nieuwsbrief per mail.


2011
We hebben ook afgelopen jaar weer heel veel gasten mogen ontvangen. Heel veel nieuwe gasten, maar ook veel terugkerende gasten, de zogenoemde Heuvelaars. Vele mooie verhalen, nieuwe belevenissen, vol gezelligheid en enthousiasme etc. De wekelijkse bbq, 3-gangen diner, wandeltochten etc. waren opnieuw een groot succes. Temperaturen van heel warm tot wel erg fris in juli. Van dat ene weekje minder weer hebben we een supergezellig warm kampvuur gemaakt met mooie en spannende kampverhalen onder het genot van een drankje uiteraard. Wat was dat leuk, bijzonder en gezellig. Ook eind september/begin oktober was het nog steeds prachtig zonnig en warm weer waardoor er ook toen gasten kwamen kamperen. In het voor/naseizoen zijn er een aantal plaatsen voor campers/caravans/camptrailers/tenttrailers/vouwwagens, ook electra is dan aanwezig.
We hebben dit jaar weer veel kunnen verbouwen in ons huis zodat het ook voor onszelf steeds mooier gaat worden.

2012Wie zullen we in 2012 gaan ontmoeten op onze heuvel, we kijken er opnieuw erg naar uit!
De BBQ en de wandeltochten gaan zeker door. Het uitgebreide 3-gangendiner zal worden gewijzigd in een pasta-avond waardoor er veel meer mensen mee kunnen doen en nog meer mensen dus kunnen gaan genieten van de heerlijke kookkunsten van Evert.

Begin januari ontvangen alle gasten die in 2012 bij ons komen een aantal documenten van ons. Een lijstje met overnachtingsadressen, wattedoenHuisopdeheuvel met heel veel tips over onze omgeving, lijstje met restaurants en markten. Zoals elk jaar zijn er weer nieuwe tips ontvangen en deze wil ik nog graag verwerken in de bestaande documenten.

We wensen iedereen hele fijne en vooral gezellige kerstdagen en een mooi en prachtig 2012!Cari saluti,
Evert, Marian, Femke en Nienke Nap
 

vrijdag 16 december 2011

Storm op de heuvel in Le Marche Italie


Wat een storm hier vandaag vrijdag 16 december 2011 op de heuvel. Het gaat heel erg tekeer, niet alleen het ruizen van de bomen maar ook de enorme windstoten.
Het speelhuisje is helemaal naar beneden weggestormd, de palmboom, de olijfbomen en de overige bomen waaien allemaal naar 1 kant waar de storm uiteraard vandaan komt.
De wind/storm gaat waarschijnlijk pas morgen liggen, dus het zal een onrustig nachtje worden als de storm zo tegen ons huis aan blijft beuken.

Al een aantal malen is het electra er mee gestopt, dus uit voorzorg toch maar de zaklantaarns, kaarsen etc naar beneden gehaald voor het geval we helemaal geen electra meer hebben. De houtkachel brandt goed dus warmte is niet het probleem en ook de houtkachel geeft licht van het vuur. De houtbak is extra gevuld.

De mobiele telefoons, de videocamera, batterij fototoestel liggen aan de opladers zodat deze in ieder geval opgeladen zijn als we ze nodig hebben en het electra het niet meer doet. Vanavond de kerstvoorstelling op de school van Nienke en dat willen we natuurlijk wel graag vastleggen.

Ik heb ook nog 2 fotos (van bovengenoemde fotos) naar het RTL weernieuws verzonden, dus wie weet zijn we nog weer eens te zien op de Ned. tv na het journaal volgt het weerbericht op RTL4.
Tot de volgende blog!
ciao
Marian

woensdag 14 december 2011

Kerstrapport bespreking

Het is zover, de kerstrapporten zijn klaar en deze kunnen op school opgehaald worden. Bij Nienke die in groep 7 (hier klas 5) van de lagere school zit mag ik op maandag tussen 17.00 uur en 19.00 uur komen. Zoals altijd is het er erg druk en vooral wachten in de rij want het gaat op volgorde van binnenkomst. Ik was er op tijd bij, want ik weet inmiddels hoe het werkt en sta liever 30 minuten vantevoren te wachten voordat de juffen om 17.05 uur aankomen en zich moeten settelen dan dat ik 1- 1,5 uur moet wachten in de rij en het steeds drukker wordt.

Bij Femke die in de 2e van de middelbare school zit mocht ik gisteren dinsdag na 18.30 uur komen. Ze hadden de klassen allemaal verdeeld in tijden zodat het niet zo druk zou zijn. Ik kom toch nog net ff eerder om 18.15 uur want wie weet zijn ze al begonnen. Nou dat waren ze en je kon dus ook al om 15.00 uur terecht..... Om 20.30 uur was ik eindelijk thuis pfff. Gelukkig is mijn maag inmiddels een beetje verItaliaanst, aangezien ook wij laat (naar Nederlandse begrippen) eten en ik dus met wel honger het vol hield, wel had ik heel veel dorst overigens van al dat praten...

Want ondanks dat je meteen het rapport bij binnenkomst ontvangt is het wel de bedoeling dat je met alle leerkrachten (10) een gesprekje hebt. Ja wat mij betreft is het een gesprekje maar daar denken voor Italiaanse ouders en leerkrachten anders over, die zitten rustig 20-30 minuten "te kletsen". Dezelfde ouders klagen steen en been als ze in de rij staan waarom het zo ontzettend lang duurt, maar als ze eenmaal zelf binnen zijn dan zijn er een aantal bij die echt de tijd nemen. Vreselijk...Het is dus vooral veel wachten in de rij totdat je in het betreffende klaslokaal mag komen. Als je klaar bent ga je op zoek waar de overige leerkrachten van jouw kind zich bevinden. Het is nogal een doolhof en chaotisch in die school met vele ouders die ook op zoek zijn naar het juiste lokaal waar de juiste leerkracht in zit. En als je die gevonden hebt mag je weer wachten....

Wat mij ook opviel is dat al die ouders van Femke haar klas die ik gesproken heb klagen over de lerares Wiskunde, dat ze slecht les geeft etc. Ik ben het daar overigens helemaal mee eens, maar ik ben benieuwd hoeveel van die ouders nou daadwerkelijk een klacht indienen bij dezelfde leerkracht of desnoods de directrice. Want klagen kunnen ze, maar er wat aan doen..daar heb ik mijn twijfels over. Een klas met 23 kinderen waarvan er 12 een onvoldoende hebben op hun rapport is toch duidelijk dat er iets aan de hand is.
Wat wel weer een voordeel hier is dat je gewoon over gaat als je een 5 op je rapport hebt voor Wiskunde als je de rest maar wel hoger hebt.

Ja het is me wat, maar goed ik heb beide kerstrapporten weer in huis en ze zagen er ook nog eens goed uit. Op naar het paasrapport, maar dan zal ik zeker op de school van Femke eerder aanwezig zijn...15.00 uur lijkt mij een prima tijd..

Tot de volgende blog
Marian
http://www.huisopdeheuvel.nl/

maandag 12 december 2011

Even voorstellen

Mijn eerste blog is vooral om mij aan jullie voor te stellen. Sinds eind 2005 woon ik in het midden van Le Marche Italie. Samen met mijn man Evert en onze 2 meiden hebben we een minicamping en verhuren we 2 ruime appartementen.

Al vanaf het begin schrijf ik elke maand een nieuwsbrief en ook heb ik al eerder een blog gehad waar ik vele artikelen geschreven heb, maar helaas werkt dit blog niet meer waardoor ik vanaf nu op dit nieuwe blog ga bloggen.

Er is zoveel over ons bijzondere leven hier in Italie Le Marche te schrijven. Ook al is het voor ons na 6 jaar steeds normaler dat wij hier in Italie Le Marche wonen.

De meiden (13 en 10 jaar) zitten op de plaatselijke lagere en middelbare scholen en spreken zowel de Italiaanse als de Nederlandse taal vloeiend en ook nog eens in dialect. Ze hebben vrienden/vriendinnen en zitten op sport en muziek.

Graag tot het volgende blog!
http://www.huisopdeheuvel.nl/