dinsdag 24 januari 2012

Sciopero oftewel Staking


Er wordt in Italie heel veel gestaakt en zo ook vandaag. De staking van de autotrasporti/autotransport is gisteren begonnen en ze hebben vele druk bezochte op- en afritten van de autosnelwegen in Italie geblokkeerd. Het is een kompleet gekkehuis bij de snelwegen. Maar ook de rest van het land heeft hierdoor grote problemen. Want door de staking worden de supermarkten niet bevoorraad maar ook de benzinestations en andere worden niet bevoorraad. Vele benzinestations raken leeg en zonder auto wordt het hier wel erg lastig om te leven. Ook vanmorgen in de supermarkten zag ik al vele lege schappen. Groente, fruit, andere versspullen maar ook de vriezers waren bijna leeg. De mensen zijn gaan hamsteren om in ieder geval voor een paar dagen eten in huis te hebben. Ook wij hebben de koelkast en vriezer vol en de auto is ook volgetankt. Het hout voor onze houtkachel is door de zachte winter nog lang niet op dus verwarming is voor ons ook geregeld. Zo kunnen we in ieder geval een paar dagen vooruit.
Als de benzine/diesel echt op raakt dan zullen ook de schoolbussen niet meer rijden en kan de school dus dicht, maar ook Evert zal thuis moeten blijven want zonder benzine/diesel kan ook hij zijn werk niet uitvoeren en voor de mensen die gas nodig hebben om te koken/verwarmen/bedrijven etc. zal het een nog groter probleem zijn als hij (Evert) niet kan komen om gas te leveren.
We zullen moeten afwachten hoe het verder gaat, want er zijn hierna nog meer stakingen te verwachten helaas.

dinsdag 10 januari 2012

De Kerstvakantie Le Marche Italie

De kerstvakantie is weer voorbij en de meiden zijn weer terug naar school. We hebben een zeer gezellige een leuke kerstvakantie gehad.

Eerst kwamen vrienden uit Nederland naar ons toegevlogen om samen met ons de kerst te vieren hier in Le Marche Italie. Gezellig samen eten, drinken en de omgeving in de winter bekijken. Met de trein naar de markt in Macerata blijft leuk om te doen, maar ook Elcito bekijken is prachtig in de winter. Het blijft een idylisch dorpje/borgo. Er lag nog een beetje sneeuw op de heuvel, maar helaas net toen het kerst was was die er niet meer. Op 2e kerstdag hebben we met zn allen de prachtige levende kersstal in Genga bezocht. zie de vorige blog.We hebben zelfs alvast vuurwerk afgestoken op de heuvel. Het vuurwerk kun je hier gewoon in de plaatselijke supermarkt kopen. Het is niet heel bijzonder en de prijzen zijn hoger hebben we begrepen van onze vrienden. Helaas moest Evert na de kerstdagen weer aan het werk, waardoor hij helaas alleen 's avonds weer bij ons was.

Femke heeft voor het eerst op de skies gestaan in de Monte Sibilini en was razend enthousiast. Het was ook prachtig zonnig weer en je kon in je shirt skieen. Dit moeten we toch ook zeker eens met zn viertjes gaan doen. We hebben het er al vaak over gehad, maar of er lag geen sneeuw, of het weer is niet goed, of weer wat anders.. Wie weet...want het zag er wel erg leuk en mooi uit en natuurlijk dichtbij 1,5 uur rijden.

Al een paar weken schijnt de zon hier volop, waardoor de pistes dicht zijn, aangezien er geen sneeuw meer ligt, maar wie weet volgt er nog nieuwe sneeuw en dan gaan we snel heen..
Ook hebben we nog het speelhuis uit de struiken helemaal onderin gehaald. Deze was in stukken tijdens de laatste storm van de heuvel afgewaaid en in de struiken beland. We konden het speelkasteel weer in elkaar zetten.
Met oud/nieuwjaar waren we weer met zn viertjes en hebben we het met zelfgebakken oliebollen gevierd. Uiteraard ontbrak de champagne niet. Op vrijdag 6 januari, 3 koningen maar ook de dag van La Befana zijn we naar de jaarlijkse markt bovenin San Severino Marche geweest. Deze dag is een nationale feestdag!

Helaas moest er die week weer veel huiswerk gemaakt worden voor de kerstvakantie, maar alles is weer op tijd afgekregen. Er was nog een extra speciale les van synchroomzwemmen en er werd gespeeld met vriendinnen.

De kerstvakantie is weer voorbij, het gewone ritme pakken we weer op en we gaan verder met alle plannen..