zondag 4 november 2012

Loreto bedevaartsoord in Le Marche Italie

Op vrijdag 2 november zijn we naar Loreto geweest. Een prachtige plaats met een schitterende basiliek. Het is een zeer beroemd bedevaartsoord en trekt jaarlijks vele bezoekers. We waren er een aantal jaren geleden ook geweest en nu de kinderen groter zijn wilde we deze basiliek opnieuw bezoeken. Het was er heerlijk rustig, heerlijke temperatuur en alle tijd om deze mooie basiliek en uiteraard "het heilige huis" goed te bekijken.
Sinds de 15e eeuw, en wellicht eerder, wordt het "Heilige huis" van Loreto tot de meest populaire heiligdommen in Italië gerekend. Loreto is een klein dorp dat een aantal kilometers ten zuiden van Ancona ligt. De legende van Loreto vertelt dat in 1291, ten tijde van het pontificaat van paus Nicolaas IV, het huis van Maria Jozef en Jezus vanuit Nazareth, door engelen naar Tersato werd verplaatst. De reden van deze verplaatsing was dat het dorp en het "Heilige huis werden bedreigd met vernieling door de Saracenen. Het huis was ten tijde van keizer Constantijn de grote onder bescherming gesteld door Keizerin Helena, die er zelfs een basiliek overheen liet bouwen.
Drie jaar later werd het huis opnieuw door engelen verplaatst maar deze keer naar de plaats waar nu Loreto ligt. Een andere lezing is dat de kruisvaarders het huis hebben ingescheept en naar Italië hebben gebracht. In de 15e eeuw werd aangevangen met de bouw van de Basiliek met de naam Duomo Sancta Casa . De basiliek is om het "Huis" heen gebouwd en is het meest opvallende gebouw van het dorp. De bouw van deze koepelvormige kerk heeft meer dan 100 jaar geduurd. Diverse beroemde kunstenaars hebben meegewerkt aan de versiering van de Basiliek.
Sinds het bestaan van het "Heilige Huis" van Loreto hebben meer dan 47 pausen hun eer betoond, hetzij in de vorm van proclamaties, aflaten of door een daadwerkelijk bezoek aan het Heiligdom. Het Heilige huis in de kerk is niet erg groot. De afmetingen zijn 9,52 m lang en 4,10 m breed. Het heeft geen eigen fundering. De ondergrond is een stuk van een oude provinciale weg. Het grote deel van het huis is authentiek echter de achterzijde is deels gerenoveerd. Reden hiervoor is dat het huis oorspronkelijk (in het heilige land) tegen een rots aangebouwd was en er dus maar drie muren waren gebouwd. De binnenkant van het huis is rijkelijk versierd met byzantijnse afbeeldingen en fresco's uit een latere periode.Naast een afbeelding van de Heilige maagd zijn er fresco's van diverse heiligen waaronder H. Antonius Abt, H Catharina van Alexandrie, H bartolomeus en de H Leonardus van Limoges. Een andere bijzonderheid is een exvoto van Paus Julius II. Die als dank voor zijn miraculeuze ontsnapping aan de dood, een pelgrimage maakte naar Loreto (dd 1511). Het belang van het Heilige Huis in Loreto is groot want dit is het huis waar Maria geboren werd en waar zij door de engel bezocht werd en waar haar voorzegd werd dat zij de zoon van God zou baren.
De geschiedenis van het "Heilige huis" is omgeven door wonderen en mirakels. Zo zou een soldaat die geraakt was door een kanonskogel ongedeerd zijn gebleven dankzij het gebed tot Onze Lieve Vrouwe van Loreto. Een ander wonder is dat van een priester die door toedoen van een Turkse soldaat ernstig gewond was (zijn buik was opengereten door een zwaard). Ondanks de zware en dodelijke verwonding wist de priester uit Dalmatie, het heiligdom te bereiken voordat hij overleed. Ook genezingen van zieken zijn gemeld. Het gevolg van de eerste twee mirakels is geweest dat Loreto explosief groeide en een grote stroom pelgrims tot gevolg heeft gehad. Zo komen zieken met de zgn "witte treinen" naar Loreto om hun heil en genade te zoeken. In 2004 bracht Paus Johannes Paulus II een bezoek aan Loreto.
Voor hen die een pelgrimage naar Loreto willen maken, is de maand mei de aangewezen maand om dit te doen. In de Maria maand worden er diverse evenementen georganiseerd. Natuurlijk kan men het gehele jaar in Loreto terecht.

zaterdag 3 november 2012

Castelfidardo stad van de accordeonOp vrijdag 2 november gingen we samen met de meiden er een dag lekker op uit. De meiden hadden vrij van school ivm allerzielen waar op deze dag alle overledenen worden herdacht.

Het zou mooi zonnig weer worden en dat werd het ook. Temperaturen van 23 graden hebben we gehad, heerlijk. We hadden 2 caches opgezocht via de website www.geocaching.com . De caches waren verstopt in de plaats Castelfidardo, een plaats richting de Adriatische Kust. We lazen leuke en interessante informatie over dit mooie stadje en waren wel erg benieuwd geworden.

Castelfidardo heeft veel met Fisarmonica oftewel accordeon te maken. Er zijn fabrieken van 28 verschillende merken accordeons. Paolo Soprani is oprichter van de Italiaanse accordeon industrie en was burgemeester van Castelfidardo.


Elk jaar in september is er een groot Internationaal accordeonfestival. Tevens is er een International museum van de accordeon.
Het stadje ligt bovenop een heuvel met prachtig uitzicht, gezellig plein, winkeltjes, barretjes etc. 


Dicht bij het historische centrum is het prachtige Nationaal Monument van Castelfidardo gebouwd aan het begin van de 20e eeuw door de beeldhouwer Vito Pardo ivm de slag van Castelfidardo op 18 september 1860, die beslissend was voor de eenheid van Italie.

Het is een prachtig mooi aangelegd stadspark met een leuke speeltuin voorzien van diverse glijbanen, schommel, wipkip etc.
De caches hebben we niet gevonden, maar dat ligt vast aan ons en niet aan degene die het verstopt heeft. Op de website van Geocache heeft iedereen de caches tot nu toe gevonden dus volgende keer toch nog beter zoeken of de foto van de spoiler even uitprinten zal ook vast helpen....
Wij hebben door deze caches wel weer een nieuwe leuke interessante plaats gevonden om aan onze gasten door te geven.