Vanaf Goeie vrijdag tm paaszondag worden de kerkklokken in heel Italie niet geluid. Het staat als symbool voor het lijden van Christus.
Het spreekwoord
Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi geeft aan dat Pasen niet persé thuis gevierd hoeft te worden. Vele trekken er dan ook op uit en smiddags vindt vaak de uitgebreide pranzo (lunch) plaats. Thuis of in een restaurant met de hele familie uiteraard.
Op tweede paasdag gaan vele naar buiten om op het platteland met de familie te gaan picknicken of bbq-en. Elk jaar is het dan een grote chaos op de Italiaanse wegen.
Pasen draait dus ook om de viering van de komst van de lente, de vruchtbare grond en het feit dat alles weer gaat groeien en bloeien. Dit verklaart ook het gebruik van eieren mt Pasen. Al sinds het begin van de mensheid staan eieren symbool voor het leven en de wedergeboorte. De oude Romeinen begroeven beschilderde eieren op het land waarmee ze hoopten vruchtbare grond en dus een goede oogst af te dwingen. Om elkaar het leven toe te wensen is men op een gegeven moment de eieren cadeau gaan geven. Je ziet nu al weken van tevoren in de winkels hele grote chocolade eieren. Ze zijn feestelijk verpakt en met een kadootje voor de kinderen. Aparte eieren voor de jongens en voor de meisjes.
Welke paasgerechten staan er op het menu in Italie:
Lam, ricotta, colombe, cassate, artisjokken.
Buona Pasqua! Fijne en gezellige paasdagen!
Evert, Marian, Femke en Nienke
Geen opmerkingen:
Een reactie posten