maandag 19 december 2011

Kerstmis in Italie

Hoe wordt de kerst in Italie gevierd?

Ook in de Italiaanse huizen staat een kerstboom. De kerstboom ze is wel vaak nep en vooral versierd met heel veel gekleurde ballen, flikkerende lichtjes en slingers.
Het belangrijkste is de kerststal, deze is zeer uitgebreid. Het is niet alleen het kerststalletje met Joseph, Maria, de 3 koningen, herders, de os en de ezel, de engel en natuurlijk het kindje Jezus. Nee, het lijkt wel op een heel dorp, met veel meer figuutjes, dieren, paadjes, stalletjes etc. Alles wordt prachtig aangekleed en er wordt elk jaar weer gekeken wie de mooiste kerststal heeft. Ook wij kopen inmiddels elk jaar wat bij om de kerststal uit te breiden en nog mooier te maken.
Ook vind je vanaf 26 december overal levende kerststallen, maar dat zal ik in een ander blog uitgebreider beschrijven.



Het huis wordt ook aan de buitenkant uitgebreid versierd met vooral veel flikkerende gekleurde lichtbuizen, lampjes, kerstmannen, sterren en teksten.



Thuis wordt er uitgebreid met de hele familie gegeten. Het officiële kerstdiner wordt genuttigd op de dag voor kerst, dus 24 december en niet zoals in Nederland op 25 december. Er wordt vooral  veel vis gegeten en daarna gaat men naar de nachtmis in de kerk. Op 1e kerstdag wordt er smiddags uitgebreid opnieuw gegeten met de hele familie. Je hebt ook typische Italiaanse kerstgerechten zoals Panettone/Pandoro. Het is een soort cake in tulbandvorm en je hebt ze in vele soorten. Zonder extra's, met chocolade, truffel, vruchtjes etc. Wat ook een echte Italiaanse kerstlekkerij is, is Torrone oftewel noga. Dit hoort echt op de tafel te staan met kerstmis, zoals wij pepernoten/speculaas hebben met sinterklaas.
Er worden met kerst ook kadootjes gegeven die allemaal prachtig in de winkels worden ingepakt. Er wordt veel geld besteed aan het kopen van mooie kado's.

Buon Natale e felice 2012
Goeie kerstdagen en een gelukkig 2012!

Tot de volgende blog,
Ciao
Marian

Geen opmerkingen:

Een reactie posten